CANDY BELA TEHNIKA

Candy.rs

 

I ti si deo ove priče

Bilo je to vreme velikih svetskih promena, Italija se pripremala za ponovnu izgradnju, za rast...

Godine 1945, u Mehaničkim radionicama za proizvodnju visoko-preciznog alata Eden Fumagalli u mestu Monza nastaje MODEL 50, jedno od prvih čuda kućnog blagostanja: prva, potpuno italijanska mašina za pranje veša. Nastala je kao plod izuzetnog dara Edena Fumagallia, a službeno je javnosti predstavljena 1946. godine na Sajmu u Milanu. Ime Candy tako ulazi u istoriju. Od tada je njegov put obeležen brojnim uspesima. Sinovi osnivača Candy-a, Enzo, Nišo i Peppino Fumagalli, pokreću proizvodnju mašina za pranje veša, a sama proizvodnja kućnih aparata postaje centar i snaga njihovog delovanja. Nezaustavljiv, 1954. Candy dovodi do velikog zaokreta u načinu pranja: nastaje Bi-Matic, prva poluautomatska mašina za pranje veša sa centrifugom.

 

Candy otvara u Francuskoj svoje prvo predstavništvo u inostranstvu. Nakon samo šest godina mašina za pranje veša postaje potpuno automatska: Candy napreduje velikim koracima putem inovacije.
I dok se detalji na mašini za pranje veša usavršuju i obogaćuju, a mašina «uči» štedeti vodu i energiju, na tržište dolazi Stipomatic, prva Candy mašina za pranje posuđa. Candy je otišao korak dalje. Univerzitet u Genovi dodeljuje Nisu Fumagalliu, idejnom tvorcu velikog broja patentiranih proizvoda, laurea honoris causa na području Inženjerstva.
Za Candy 70-ih godina počinje nova, važna faza: radi se o kupovini drugih italijanskih fabrika, počevši sa parmskom La Sovrana-om, istorijskim imenom na području aparata za kuvanje te Kelvinator Italia, fabrikom međunarodnog značaja specijalizovanom za proizvodnju frižidera i zamrzivača.
Candy sklapa dogovor i sa Kelvinatore America kako bi, sa američkom markom, proizvodio i komercijalizovao kućne aparate po celom svetu.
Osamdesete godine obeležene su još jednim važnim ciljem: međunarodnim širenjem Candy-a i daljom akvizicijom važnijih italijanskih fabrika.

Evo etapa toga puta:

1980. Candy kupuje Kelvinator UK i njegovu proizvodnu jedinicu u Bromborough (Engleska)
1985. Grupi Candy se pridružuju dva uspešna italijanska imena: Zerowatt, proizvođač mašina za pranje i sušenje veša, i Gasfire, fabrika specijalizovana za ugradne aparate za kuvanje.
1987. Candy kupuje Rosieres, jednu od najprestižnijih francuskih fabrika na području ugradnih aparata za kuvanje.
1992. Pridružuje se Mayc, jedna od najvažnijih španskih fabrika koja se bavi proizvodnjom mašina za pranje sa punjenjem odozgo, poznatih pod nazivom Otsein.
1993. Candy kupuje Ibernu, fabriku specijalizovanu za zamrzavanje.
1995. Candy kupuje Hoover European Appliances, evropskog lidera u proizvodnji usisivača, i njegove tri proizvodne jedinice u Gallesu, Škotskoj i Lisabonu.

Tokom tih godina nastaju postrojenja u celom svetu: Kina, Turska, Obala slonovače, Sirija, Nigerija, Egipat, Sovjetski Savez...

2003. Candy u Rusiji skapa ugovor sa firmom Zavod.

To je jedno zajedničko preduzeće koja dovodi do stvaranja nove fabrike EDA (Energia Domestic Appliances)

2004. Inovacije u proizvodnji su nezaustavljive: Candy je predstavio tržištu novi asortiman “Aquamatic” mašina za pranje veša i visoko inovativne frižidere “Biocold Futura”. Hoover je skinuo tajnu sa novih mašina za pranje veša ”Top Vision” i ”Nextra” kapaciteta 7,5 kg a najvažniji proizvod u asortimanu uređaja za održavanje podova je “The One”. Otvoreno je novo predstavništvo u Šangaju, Kina.
Od prodaje je ukupno ostvareno 945 milliona €. Iznos sveukupne proizvodnje iznosi 5,6 miliona jedinica.

2005.

Obeležena je šezdeseta godišnjica od predstavljanja “Modela 50” prve Candy mašine za pranje veša. Nove prekretnice u inovaciji proizvoda: novi asortiman Candy mašina za pranje veša “Activa” rezultat je 60-godišnjeg iskustva u čijem je stvaranju posebna pažnja posvećena unapređenoj funkcionalnosti i visokom energetskom učinku. Novi modeli mašina za pranje i sušenje veša mogu i prati i sušiti 5 kg veša.
Hoover je ušao na tržište ugradnih kućnih uređaja: tri nove kolekcije distribuiraju se samo kroz maloprodajnu mrežu i kao već ugrađeni uređaji kod proizvođača kuhinjskog nameštaja. “Vapormate” čistačem na paru proširen je asortiman uređaja za održavanje podova. Stečeno je vlasništvo nad tvrtkom „Vesta” iz Kirova, Rusija, proizvođača mašina rublja “Vyatka”. Kroz modernizaciju proizvodnog procesa i samog asortimana proizvoda Grupa Candy sada na ruskom tržištu nudi tri branda: “Vyatka“, “Candy“ i “Hoover“ uz komplementaran i diferencijalan tržišni položaj.
Fabrika Podborany (Češka Republika) povećala se za dvostruko i sada je u Grupi jedini proizvođač frižidera i zamrzivača. Uprkos izazovima tržišta i stanju u svetskoj ekonomiji, Grupa beleži dalji rast: od prodaje je ukupno ostvarena 1 milijarda € a ukupna proizvodnja iznosi 6 miliona jedinica.
Candy sada ima fabrike po celom svetu: Kina, Turska, Obala Slonovače, Sirija, Nigerija, Egipat, Rusija...
Danas je Candy, ojačan dugim i celovitim iskustvom na području kućnih aparata, vodeće ime na međunarodnom tržištu. Predstavlja prethodnicu u razvoju novih tehnologija, uvek vodeći brigu o potrebama modernog potrošača i novog modela porodice gde su prioriteti odnosi i sloboda u življenju tih odnosa, te vreme za njihovo negovanje.